Nie przepłacaj w aptece, zrób sama syropy, które lubisz.

SYROP Z MNISZKA

Musimy nauczyć się rozróżniać dwie różne rośliny: mlecz i mniszek lekarski. Pierwsza jest trująca, a druga lecznicza. Mlecz jest wyższy, ma jeden pęd, a na nim na różnej wysokości rosną liście, kwiaty na górze także rozgałęzione. Mniszek ma rozetę liści wyrastającą z ziemi, a kwiaty po przekwitnięciu mają dmuchawce.

Do syropu potrzebujemy około 300-500 samych kwiatów i litr wody, składniki gotujemy 20 minut (Można robić z połowy). Po wystudzeniu odstawiamy na 24h do lodówki, gotujemy jeszcze raz ok. 2 godzin, odsączamy przez gazę, dodajemy 1 kg cukru i sok z dwóch cytryn. Można dodać gałązkę tymianku, jeśli ktoś lubi tymianek. Gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej gęstośści, często mieszamy! Gorący syrop przelewamy do małych słoiczków. Wszystkie syropy trzymamy w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

SYROP Z PĘDÓW SOSNY

Od marca do maja można zrywać młode pędy. Syrop ma właściwości przeciwzapalne, stosowany do leczenia górych dróg oddechowych.

Około 1 kg pędów sosny czyścimy z brązowej łuski, nie myjemy ich. Przekładamy do wyparzonego dużego szklanego słoja warstwę pędów i przesypujemy ją warstwą cukru na przemian, w stosunku 1:1. Zamiast białego cukru możemy użyć cukru brązowego. Słój dokręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce. Syrop jest gotowy, gdy osiągnie kolor słabej herbaty.

SYROP Z AGRESTU

Agrest oczyszcza organizm, jest polecany osobom z niedoborami magnezu, wapnia i żelaza. Wypijany w postaci syropu agrest jest słodki i smaczny.

Syrop z agrestu jest prosty w przygotowaniu. Na 2 kg agrestu potrzebujemy 1 litr wody i 500 g cukru. Wodę gotujemy z cukrem, po czym dorzucamy agrest i gotujemy 20 minut. Przecedzamy przez gęste sito lub gazę i przelewamy do buteleczek lub słoiczków.

SYROP Z CEBULI

Syrop z cebuli to tradycyjny sposób na ból gardła, przeziębienie i kaszel (nie pijmy syropu na noc, działa wykrztuśnie). Cebula zawiera wiele substancji o działaniu dezynfekującym, uzupełnia zasoby witaminy C, A, B1, B2, PP oraz ważnych mikroelementów, jak cynk, selen, fosfor oraz wapń.

Prosty w przygotowaniu. Cebulę kroimy w piórka, przesypujemy cukrem. Ja dodaję jeszcze czosnek i łyżkę miodu, wkładam do lodówki, a po paru dniach zlewam do słoiczka, trzymam w lodówce.

SYROP Z MALIN

Maliny od stuleci wykorzystywane są jako naturalny lek na przeziębienie i grypę. Te lubiane i popularne owoce są źródłem kwasu salicylowego o właściwościach napotnych, malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie.

Do dużego słoja wsypujemy maliny warstwami naprzemiennie z cukrem (na 5-litrowy słój około kilogram cukru). Słoik ustawiamy w nasłonecznionym miejscu na kilka tygodni. Wstrząsamy słojem kilkakrotnie. Po tym czasie zlewamy do butelek.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *