Nie zawsze mamy czas i ochotę na dłuższe stanie przy garach. Podaję parę sprawdzonych przepisów:
OMLET Z OWOCAMI
Na patelni polanej łyżką oleju z odrobiną masła ułożyć przepołowione śliwki lub inne owoce: brzoskwinie, banany, truskawki itp. Posypać cynamonem, lekko podsmażyć. Na owoce wlać ubite mikserem 2 jajka, które można wymieszać z 2 łyżkami mąki lub budyniem rozrobionym dwoma – trzema łyżkami mleka. Jeśli budyń będzie z cukrem, to wersja omletu będzie słodka, a jeśli bez cukru, będzie zdrowsza. Przykryć pokrywką i na wolnym ogniu podsmażyć. Przykryć talerzem, odwrócić patelnię, aby przewrócić omlet na drugą stronę. Po usmażeniu owoce można posypać cukrem pudrem.
PIECZONY OMLET BISZKOPTOWY
Cztery jajka ubić na puch z 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać waniliowy serek (lub naturalny) z 4 łyżkami mąki i łyżką mleka (lub śmietanki). Wszystko lekko wymieszać i wlać na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Na wierzch owoce, np. połówki śliwek, brzoskwiń, plastry jabłek, bananów. Piec w 160 stopniach ok. 15 – 20 minut.
PLACKO – PASZTET
Usmażyć mielone z łopatki (np. 30- 40 dag), dodać sól, pieprz, majeranek, przyprawę do pasztetu, czosnek. Wystudzić, zmiksować. Rozmieszać 330 ml kefiru z połową łyżeczki sody, jajkiem, dodać 1,5 szklanki mąki, wymieszać wszystko z mięsem. Smażyć placuszki.
SURÓWKA
Utrzeć marchew, seler i jabłko, polać odrobiną dobrej oliwki.
FRITATA
Ugotować 4 ziemniaki, potłuc tłuczkiem. Usmażyć 200g piersi indyka (kurczaka) pokrojone w kosteczkę doprawione ulubionymi przyprawami. Można zrobić to dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Na tarce zetrzeć cukinię, posolić, odcisnąć, pokroić cienko kawałek brokuła i papryczkę, może być chili, pokroić dymkę ze szczypiorem, pietruszkę lub koperek, utrzeć 3 łyżki żółtego sera. Ubić 6 jajek, dodać zieleninę, puree ziemniaczane, ser, mięso, przyprawić solą, pieprzem, ostrożnie wymieszać, wylać do na dużą patelnię wysmarowaną masłem, przykryć, smażyć na wolnym ogniu. Gdy spód się podpiecze, przykryć talerzem, odwrócić na drugą stronę, przykryć pokrywką i dopiec na patelni. Można w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i piec w 170 przez 25-30 minut w piekarniku.
PASTA DO CHLEBA
Ziarnisty serek wiejski, sól, pieprz, suszone pomidory, oliwki (ilość wg uznania), pokrojony szczypior, jajko (można dodać ostrą papryczkę chili, ulubione zioła). Wszystko zmiksować i zapiec w piekarniku 15 minut w 180 stopniach. Pastą smarować kromki chleba.
Smacznego!