60 baldachów z kwiatami czarnego bzu, 1 litr wody, 0,5 kg cukru, sok z 2-3 cytryn, ulubione dodatki, np. goździki, cynamon, wanilia, anyż.
Z baldachów zebrać sam kwiat, bez zielonych części, rozłożyć na papierze na 1-2 godz, potem przecisnąć przez wyciskarkę lub maszynkę, zalać wodą i pozostawić na noc. Na drugi dzień dodać cukier i wybrane przyprawy, lekko podgrzać, by cukier się rozpuścił i pozostawić przez noc do maceracji. Rano podgrzać, nie wolno zagotować, przecedzić i dopiero zagotować. Odstawić, dodać sok z cytryn, zlać do buteleczek, trzymać w chłodnym pomieszczeniu.
Pijemy po wymieszaniu z wodą lub jako dodatek do herbaty.
Działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, to naturalny środek w walce z wirusami i bakteriami.
Łagodzi objawy przeziębienia, udrożnia drogi oddechowe oraz wspiera odporność.
Pijmy na zdrowie