Życie we współczesnym świecie nie tylko przyspiesza, ale dostarcza więcej stresu, stąd zajadamy kłopoty niezdrowymi słodyczami, czipsami, batonikami, ciastkami. Kupne przekąski uzależniają, są wysokoprzetworzone, dlatego wywołują efekt jojo, więc przybieramy na wadze.
Co na ząb, by było smacznie i zdrowo?
A – Kroimy w cieniutkie plastry surowe warzywa, jak: papryczki, buraki, marchewki, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, ogórek. Moczymy je w jogurcie z koperkiem, czosnkiem, solą, pieprzem.
B – Jeśli ktoś surowego nie trawi czy nie lubi, wtedy należy położyć na blachę, pokropić oliwą i zapiec w piekarniku.
C – Robimy koktajle z owoców i warzyw. każdy komponuje wg swojego smaku: miętę, rukolę, seler naciowy, banany, pietruszkę, buraki ćwikłowe, jabłka itp. blendujemy, można dodać łyżeczkę miodu.
D – Robimy smakowe jogurty, czyli do naturalnego jogurtu dodajemy: maliny, truskawki, borówki, kosteczki gruszek, jabłek, pomarańczy itp.
E – Na patelni lekko podpiec pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie, laskowe, bo pestki i nasiona to samo zdrowie.
F – Między plasterki pomidora włóż dowolny ser, np. fetę, posyp szczypiorkiem.
G – Czipsy: pokrojone cieniutko owoce i warzywa, np. jabłka, gruszki, marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy ulubionymi przyprawami, ziołami, skrapiamy sokiem z cytryny i do piekarnika na 30 minut w 150 stopniach. Potem odwracamy i pieczemy do lekkiej chrupkości.
H – Do herbatki i kawy proponuję zrobić gęstsze ciasto naleśnikowe, do niego włożyć starte jabłko (lub drobniutko pokrojone), cynamon i smażymy z obu stron na patelni. Można posypać przesianym pudrem.
Smacznego!