Niedobór tauryn
Mówią, że w podeszłym wieku nic nie wypada. Ależ skąd! A włosy, dyski, zęby to nie wypadają? Senior to soba, której wątroba gorzej pracuje, więc dania muszą być lekkostrawne, by nie obciążać trzustki.
Cóż, starzenie dotyka każdego. Cechy charakterystyczne starzenia to pogorszenie funkcji narządów i zwiększenie ryzyka chorób i śmierci. Naukowcy stwierdzili, że ilość aminokwasu tauryny zmniejsza się wraz z wiekiem. Suplementacja tauryną spowalnia markery starzenia, m. in. zwiększone uszkodzenie DNA, niedobór enzymów, upośledzone funkcje narządów, starzenie się komórek. Utrata tauryny u ludzi była związana z chorobami związanymi ze starzeniem się, a największą jej ilość znajdziemy w mięsie, zwłaszcza indyczym, wątrobie, skorupiakach i rybach. Tauryna poprawia metabolizm tłuszczów, obniża ciśnienie, chroni wątrobę i usprawnia pracę serca. Oprócz tego zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i wspomaga wzrok.
W aptece można nabyć suplementy tauryny, dlatego trzeba zapytać lekarzy, czemu nie przepisują tego suplementu? Okazuje się, że możemy ją zaliczyć do substancji, które mogą w pewien sposób uzależniać psychicznie, więc bez tego specyfiku po jakimś czasie źle się czujemy, dlatego dawkę trzeba zwiększać, ponadto zaburza sen, stąd wskazana jest ostrożność w braniu tego specyfiku.