Od 1 września przyszła już meteorologiczna jesień, więc tylko patrzeć, jak zacznnie się ziąb, psota, plucha i wiatr w porywach zacznie urywać głowy, dlatego dobrze jest przygotować się do chłodu i niższych temperatur.
Każdy dzień zaczynamy od owsianki i naturalnych probiotyków, czyli jogurtu, kefiru bądź własnych kiszonek, a kisić można wszystko: pomidory, paprykę, rzodkiewkę, kalafiora, jabłko, ogórki, kapustę, brokuły…  Ukiszone jabłko pokrojone w kostkę rewelacyjnie smakuje zarówno na kanapce, jak i w sałatce.
Jesienna dieta powinna uwzględniać ryby, jaja, orzechy, warzywa i owoce. Ważny jest poziom wit. D. gdyż od tego zależna jest wielkość suplementacji witaminy., a słońca będzie coraz mniej. Ubierajmy się na cebulkę, czyli warstwowo: obowiązkowo podkoszulek, bluzka, sweter lub polar, spodnie, aby nie rezygnować ze spacerów oraz spotkań klubowych lub indywidualnych z przyjaciółmi.
Warto zaopatrzyć się w kurtki softshell, gdyż chronią przed  deszczem i wiatrem. Dbajmy o dobry sen, ponieważ brak snu może przełożyć się na brak odporności. Geriatrzy namawiają na zwierzaki, gdyż piesek wyprowadza na świeże powietrze, a kotek zmniejsza swoim mruczeniem poziom stresu i wpływa na lepsze samopoczucie. Zwierzaki ze schroniska czekają na naszą życzliwość i dobre serce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *