Dynia jest niezwykle urodziwa i kolorowa, a przy tym podnosi odporność organizmu dzięki beta karotenowi, działa przeciwzapalnie oraz dba o nasze serce, gdyż zawiera potas i magnez, zaś jego błonnik reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. Dynia olbrzymia jest jasnopomarańczowa, nadaje się do zup, puree. Dynia muszkatałowa ma orzechowo-pomarańczowy smak, więc używana jest do ciast i serników. Z zielonkawej piżmowej  o intensywnym smaku robi się pyszne risotto. Większość używa jednak pomarańczowo-czerwonej hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać. Dynie pastewne są do ozdoby, więc mają różnorodny kształt.
Curry z dyni
Na oleju przesmażamy cebulę, czosnek, pięciocentymetrowy imbir, dodajemy 2 łyżki curry, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę ostrej papryki, sól, pieprz, garść posiekanych orzechów. Wszystko zalać mlekiem kokosowym z dwoma łyżkami masła. Do całości dodać dynię pokrojoną w kostkę oraz odsączoną z puszki cieciorkę, pół papryki zielonej i pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką,dolewamy warzywny bulion, gotujemy ok. 25 minut. Podajemy z podpieczonymi kromkami weki posmarowanymi masłem ziołowym i posypanymi żółtym serem. Curry posypujemy podprażonymi ziarnami dyni i orzechami oraz posypujemy zieloną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *