Ocet z jabłek jest zdrowy, naturalny, niefiltrowany i zawiera żywe kultury bakterii. Dodany do sałatek, marynat, sosów poprawia trawienie, wzmacnia organizm, ma właściwości przeciwbakteryjne, a potrawy zyskują smak i aromat. Dobry na ukąszenia owadów i do płukania gardła (1 łyżka octu na szklankę przegotowanej wody). W zależności od odmiany jabłek, może mieć jasny (golden) lub czerwony kolor (rubin). Można dodać malin.
Na 1 kg jabłek należy przygotować 1,5 litra przegotowanej wody, 3 łyżki cukru. Jabłka umyć, pokroić w kostkę ze skórą, gniazdami nasiennymi i wrzucić do słoja. Cukier rozpuścić w wodzie i zalać jabłka tak, by były całkowicie zanurzone w wodzie. Słój przykryć ściereczką,  okręcić gumką recepturką i wstawić do ciemnego pomieszczenia. Przez pierwszy tydzień codziennie należy mieszać, gdyż tworzy się piana. W kolejnych dniach jabłka zaczynają opadać na dno i zacznie się tworzyć galaretowata biała  matka octowa, wtedy nie mieszamy. Po upływie ok. 6 tygodni zdejmujemy z wierzchu pianę, ocet cedzimy na sicie z gazą i wlewamy do butelek, odstawić w ciemne miejsce na kolejne 6 tygodni. Na dnie powstanie osad, a im dłużej postoi, tym będzie klarowniejszy o mocy 5 %.
NAPÓJ ENERGETYCZNY (SWITCHEL):
1 łyżka otu jabłkowego, 1 szklanka wody, 1 łyżka miodu, plaster cytryny i kawałek imbiru wymieszać, udekorować listkiem mięty. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *