Jesień to czas zbiorów owoców, warzyw, ziółek. Suszymy koper, pietruszkę, szczypiorek, ziółka, pokrojony cieniutko korzeń chrzanu, wkładamy do papierowych torebek, a owoce kroimy bądź przecieramy i zamykamy w słoikach. Zimą będą doskonałe jako naturalne antybiotyki. Suszone płatki róży jadalnej lub jej owoce można dodawać do rozgrzewających herbatek. Jak co roku jesienią jest świeża żurawina. Podaję przepis na wspaniałą „szczepionkę” przeciw wszelkim jesienno-zimowym infekcjom. Od wielu lat nie poczujecie nawet kataru.
Mikstura:
1/4 kg świeżej żurawiny
1/4 kg miodu, sok z całej cytryny,
1 średnia główka obranego czosnku
Zmiksować, trzymać w lodówce, zażywać przez całą jesień i zimę po łyżeczce dzienne. Ten przepis wystarczy na miesiąc, dlatego warto kupić więcej żurawiny i włożyć do zamrażalnika, by potem w następnych miesiącach przygotowywać świeży zestaw zdrowotny. Można go wzbogacać o ulubione składniki, jak: imbir, cynamon, skórka wyszorowanej w sodzie i wyparzonej pomarańczy.
Naturalnym antybiotykiem jest znany syrop z cebuli, czosnku i miodu. Można wzbogacić go również o imbir, cynamon, kurkumę i inne ulubione przyprawy.